Programarea Web
Acesta este al doilea pas in executia unei aplicatii web /a unui site web. Orice aplicatie web poate fii compusa din unul sau mai multe limbaje de programare web, care impreuna indeplinesc buna functionalitate a acesteia. Cele mai importante si folosite limbaje de programare web sunt HTML, CSS, Java Script(JSP), Python, PHP ...
Cateva cuvinte despre fiecare:
HTML - HyperText Markup Language:
Ca si definire HTML reprezinta prezentarea text pe o singura pagina cu ajutorul unui soft de redare specializat. Pentru a intelege mai bine ce inseamna un astefel de soft, cel mai bun exemplu sunt browserele web (agent utilizator HTML).
Cu ajutorul HTML putem furniza motode prin care putem adnota continutul unui document cu diferite tipuri de metadate precum si indicatii de redare. Indicatiile de redare ale unui text din HTML pot fii variate incepand de la mici "decoratiuni" ale textului ( putem specifica sublinierea , ingrosarea ... unui cuvant dintr-un text) sau inserarea unei imagini ... si pana la scripturi complexe , formulare ...
Un fisier HTML poate fii alcatuit de catre web developer sau acesta poate fii generat prin diferite tehnologii de codare executate de server cum ar fi PHP, ASP sau JSP bine inteles si acestea in cele din urma sunt efectuate de catre web developer.
CSS - Cascading Style Sheets:
CSS pe intelesul oricarui cititor reprezinta metoda prin care putem aranja textul, imaginile ... (informatia dintr-un fisier HTML) in diferite forme, culori, marimi, pozitii in afisarea acestuia in cadrul ducumentului HTML ....
CSS este un standard dedicat formatarii elementelor ce alcatuiesc un document HTML. CSS poate fii folosit in interiorul fisierului HTML sau prin intermediul fisierelor externe. Cand se foloseste in interiorul documentului HTML acesta trebuie specificat (pentru ca serverul sa inteleaga ca acela este un CSS) intre elementele <style> si /sau folosindu-se atributul style . CSS poate fii folosit si pentru a formata elemente XHTML, XML si SVGL.
Deci, cu alte cuvinte CSS se foloseste pentru a imbunatatii modul cum vrem sa arate pagina web respectiva ca si culoare, culoarea textului, marimea, formatarea, pozitionarea textului respectiv, daca vrem sa apara sau nu o parte din text in pagina ... s.a.m.d.
JS - Java Script:
Java Script asa cum sugereaza si numele se foloseste in scriptarea paginilor web. Un programator web poate folosi Java Script pentru a insera in paginile respectivului site web diferite functii /activitati cum ar fi verificarea unor informatii introduse intr-un formular de contact, de inregistrare .... ce se completeaza de catre un utilizator, se foloseste in crearea de meniuri in paginile web, efecte animate ... si multe alte aplicatii si efecte web.
O tehnica ce devine tot mai populara este folosirea AJAX. Ajax este o abreviere de la „Asynchronous JavaScript and XML”.
Unul din avantajele acestei tehnici este ca, daca la Java Script executarea unei cereri se efectua prin reincarcarea paginii respective, la AJAX executarea cererii HTTP se face in fundal, fara a mai reincarca intreaga pagina web. Prin folosirea tehnicii AJAX avem un timp de raspuns mult mai mic deoarece intreaga operatie (ce necesita timp) de incarcare a paginii HTML complet, este in mare parte eliminata.
PHP - Hypertext Preprocessor:
Cand vorbim de PHP ne referim la un limbaj de programare. Este folosit pe scara foarte larga in dezvoltarea paginilor web si a aplicatiilor web incluse in acestea si nu numai. Cand este folosit intr-un site web, acesta este inclus in pagina HTML, insa de la versiunea 4 in sus se poate folosi si in modul "linie de comanda" (CLI) pentru aplicatii total independente de o pagina web.
Fiind foarte des folosit, administartorii de hosturi au decis ca acesta sa fie prezent pe serverele de gazduire avand versiuni pentru toate sistemele de operare fiind unul din cele mai importante limbaje de programare web. Conform statisticilor, PHP este folosit in zeci de milioane de situri web si pe milioane de servere web.
De ce PHP a devenit asa popular:
Familiaritatea: (sintaxa acestui limbaj de programare este foarte usoara, ea fii compusa din combinatia sintaxelor limbajelor PERL sau C).
Simplitatea: (sintaxa este destul de libera. Nu necesita includerea de biblioteci sau de directoare de compilare, codul PHP ce este inclus intr-un document web este executat intre marcajele speciale).
Eficienta: (Este folosit in alocarea resurselor necesare mediului multiutilizator ca web-ul).
Flexibilitate: (Este un limbaj de programare modularizat pentru a putea tine pasul cu celelalte tehnologi. Nu este legat de un server anume ci este prezent pe toate serverele web existente: Apache, IIS, Zeus, server, etc.).
Gratuitate: (Cred ca reprezinta probabil cea mai importanta caracteristica fiind dezvoltat sub licenta open-source acest lucru a determinat adaptarea foarte rapida la nevoile web-ului, securizarea codului si eficientizare).
Main Menu
Who's Online
Avem 10 vizitatori și niciun membru online