Implementare CMS

Pentru inceput, sa stabilim: CMS = Content Management System. Pentru a intelege mai bine acesta se traduce in Sistem de Administrare al Continutului.

In urma cu acum cativa ani cand un client voia un site cu posibilitatea de administrare a acestuia, un web developer trebuia sa execute de la zero atat situl propriu-zis cat si partea de administrare a acestuia. Din punctul de vedere al performatei pana la nevoile clientiilor creare unui site web se face in functie de cerintele fiecarui proiect in parte, adica totul de la zero. Un site web contine paretea din fata(Front-page), adica cea care este vizibila pentru vizitatori, in care sunt prezentate informatiile, imaginile .... tot ceea ce alcatuieste acel site web si partea din spate sa zicem (Back-page), adica partea de administarre a sitului web accesibila doar pentru administratorii sitului web cu ajutorul careia aproape tot ceea ce apare in front-page poate fii editat (text, imagini, preturi, stocuri, ...).

Avantajul unui site web cu posibilitatea de administrare este ca posesorul sitului isi poate gestiona informatia pe site fara a mai fii nevoie de interventia unui web developer. In acest moment sunt foarte multe sa zicem "platforme" CMS unele gratuite altele contra cost. Mai jos gasiti cateva platforme gratuite impartite pe doua categorii [magazine online si situri de prezentare].

Platforme web (CMS) pentru magazine online:

PrestaShop
Magento
Zen-Cart
Oscommerce
Magento ...

 

Platforme web (CMS) pentru site-uri de prezentare:

Joomla
WordPress
Drupal
SilverStripe
QuickCms ...

 

CMS-urile nu se rezuma doar la magazine online si situri web, ci sunt si variante dezvoltate pentru bloguri, forumuri, retele sociale ...
Cam toate CMS-urile sunt structurate pe module/pluginuri (efectuate de comunitatea de programatori) pentru a dezvola noi functii si optiuni pentru platforma CMS respectiva. Un modul sau un plugin este un script dedicat platformei pentru care a fost creat cu scopul de a aduce acelei platforme CMS o noua optiune sau o imbunatatire(upgrade) a unei optiuni deja existente in CMS-ul respectiv. Acestea sunt oferite in mod gratuit sau contra cost. Modul de folosire al cms-urilor nu este strict dedicat. De exemplu, cu ajutorul modulelor/pluginurilor un CMS pentru un site de prezentare poate transforma situl de prezentare intr-un magazin online.

Intre web-developeri parerile sun impartite in folosirea CMS-urilor (gratuite sau contra cost) deoarece multi considera ca din cauza structurii pe module a acestora, ruleaza mai greu (paginile se incarca mai greu), multe functii nu sunt dezvoltate ... lucru oarecum adevarat pentru cateva din platforme, dar si acest lucru se poate rezolva atata timp cat se fac anumite imbunatatiri ale codului sursa. Toate companiile de dezvoltare CMS au forumuri in care atat utilizatorii cat si web developerii aduc in discutii problemele intampinate si in cea mai mare parte si solutiile in rezolvarea acestora prin instructiuni de modificare a codului sursa sau prin upgrade al versiunii CMS-ului. In orice platforma se poate gasii suport in folosirea acestea incepand de la instalarea ei pana la finalizarea sitului web.

Un motiv clar pentru care CMS-urile gratuite sunt folosite de catre web developeri este pretul. Pentru beneficiar costul unui site web care la baza are o platforma CMS este mai mic cu peste 50% fata de pretul unui site web executat de la zero si timpul de executie al sitului web este cu mult mai mic.

Who's Online

Avem 2 vizitatori și niciun membru online

Fii primul care afla noutatile

Contuar vizitatori

1302612
Astazi
Aceasta saptamana
Luna aceasta
Total vizite
67
297
1623
1302612
Adresa IP: 3.235.173.24